ΝΕΑ/ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΝΕΑ/ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Αναμόρφωση του δικαίου των ανωνύμων εταιρειών

06/09/2018 | ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 104α) ο νόμος 4548/2018. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νόμου επιδιώκεται η αναμόρφωση του δικαίου της ανώνυμης εταιρείας καθότι η συνολική ανακαίνιση της βασικής νομοθεσίας για τις ανώνυμες εταιρείες αποτελεί πλέον προφανή ανάγκη μετά την παρέλευση σχεδόν εκατονταετίας από την εισαγωγή του «κωδικοποιημένου» νόμου 2190/1920.

Στο πλαίσιο αυτό, ο νέος αυτός νόμος ρυθμίζει εκ νέου το δίκαιο των ανωνύμων εταιρειών, καταργώντας, μεταξύ άλλων, τα άρθρα 1 έως 63δ και 90 έως 146 του κ.ν. 2190/ 1920.

Σημειώνεται ότι ως γενική έναρξη ισχύος του νόμου αυτού ορίζεται η 1.1.2019, σύμφωνα με το άρθρο 190 αυτού.

Παρακάτω παρατίθενται οι σημαντικότερες αλλαγές που επέφερε ο νέος νόμος:

Από τη συγκεκριμένη ως άνω ημερομηνία, οι ελληνικές ανώνυμες εταιρείες δεν θα μπορούν πλέον να εκδίδουν ανώνυμες μετοχές, ενώ οι ανώνυμες μετοχές που έχουν εκδοθεί από ελληνικές ανώνυμες εταιρείες ονομαστικοποιούνται αυτοδίκαια την 1η Ιανουαρίου 2020.

Η ΑΕ μπορεί να ιδρυθεί από ένα ή περισσότερα πρόσωπα και μπορεί να είναι μονοπρόσωπη. Η σύσταση μπορεί να γίνει με συμβολαιογραφικό έγγραφο – καταστατικό ή με ιδιωτικό έγγραφο, με ελάχιστο κεφάλαιο το ποσό των 25.000€. Υπάρχει δε ειδική πρόβλεψη για τη δυνατότητα ολικής ή μερικής μείωσής του. Επίσης, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις εισφορές σε είδος. Εταιρείες που έχουν μικρότερο κεφάλαιο θα πρέπει να το αυξήσουν έως 31-12-2019. Διαφορετικά πρέπει να μετατραπούν σε εταιρεία άλλης νομικής μορφής, ειδάλλως δεν θα μπορούν να κάνουν πλέον καμία καταχώριση στο ΓΕΜΗ.

Καταγράφονται οι εταιρικές πράξεις, που πρέπει να δημοσιοποιούνται και η διαδικασία.

Καθορίζεται ο ανώτατος αριθμός των μελών που μπορεί να απαρτίζουν το Δ.Σ. των ΑΕ και αναμορφώνεται το καθεστώς των αμοιβών τους.

Η ονομαστική αξία κάθε μετοχής δεν μπορεί να ορισθεί σε ποσό κατώτερο των τεσσάρων λεπτών (0,04) του ευρώ (αντί του προϋπάρχοντος ορίου των 0,30 ευρώ) ούτε ανώτερο των εκατό (100) ευρώ και φυσικά πως απαγορεύεται η έκδοση μετοχών υπό το άρτιο. Αυτό, μεταξύ άλλων, σημαίνει πως στις αυξήσεις  μετοχικού κεφαλαίου των εταιρειών (εισηγμένων στο Χρηματιστήριο της Αθήνας και μη) οι τιμές διάθεσης των νέων μετοχών θα μπορούν να ορίζονται έως και τα 0,04 ευρώ.

Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την έκδοση, την απόκτηση και την άσκηση του δικαιώματος τίτλων κτήσης μετοχών.

Προβλέπονται ειδικές διατάξεις για τη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης και γίνεται αναφορά στις αποφάσεις της που μπορούν να ληφθούν με αυξημένη απαρτία και πλειοψηφία, ενώ προσδιορίζονται και τα δικαιώματα της μειοψηφίας.

Καθορίζονται οι κυρώσεις που επιβάλλονται στον ιδρυτή/ές, τα μέλη του ΔΣ, τους ελεγκτές της ΑΕ, ακόμα και σε διευθυντές.

Αλλαγές επέρχονται και στη λύση – εκκαθάριση της ΑΕ. Επίσης, ο νέος νόμος δίνει και τη δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας σε πτωχευμένες ΑΕ. Συγκεκριμένα, προβλέπει πως αν εταιρεία λύθηκε λόγω κήρυξης σε πτώχευση και επήλθε περάτωση των εργασιών της πτώχευσης λόγω τελεσίδικης επικύρωσης του σχεδίου αναδιοργάνωσης ή εξόφλησης όλων των πτωχευτικών πιστωτών, είναι δυνατή η αναβίωση της εταιρείας με απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων. Επίσης η εταιρεία μπορεί να αναβιώσει και ως εταιρεία άλλης μορφής, ενώ η αναβίωσή της τελεί υπό την προϋπόθεση ότι τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας δεν είναι κατώτερα του ελάχιστου κεφαλαίου που προβλέπεται για τις ανώνυμες εταιρείες ή τις εταιρείες άλλης μορφής.